Fotografia de nuntă este, probabil, una dintre cele mai dificile genuri ale fotografiei, deoarece implică cunoașterea mai multor categorii, printre care portretul, produsul, fotojurnalismul, natura și uneori chiar sportul. Prin experiența mea de peste 15 ani, în care am fost fotograf principal la peste 400 de evenimente, îți prezint punctul meu de vedere legat de cele 5 greșeli de evitat în fotografia de nuntă.
1. Nu schimba obiectivele haotic - conectează-te cu cel de pe aparat
Pentru a evita această greșeală este necesar sa înveți să gândești cadrele pe care le vezi, sa anticipezi lucrurile și să vezi lucrurile ca prin focala obiectivului pe care îl ai montat pe aparat. Am trecut prin această etapă și a fost una cu multe frustrări adunate. Îmi puneam pe aparat un 35 mm si mergeam sa vânez cadre.
Dupa doar câțiva pași îmi dadeam seama că ar fi fost util să am în mână un 70-200 (că văzusem eu cadrul pentru un portret fain). Imediat ce reușeam sa schimb obiectivul, acel cadru pe care îl aveam în minte deja nu se mai putea realiza, pierzând momentul. Pentru a avea claritate, gândește și urmărește cadrele în funcție de ce obiectiv ai montat pe aparat. O soluție ar fi dacă ai posibilitatea sa tragi cu doua aparate în paralel, având montate atât un tele cât și un wide. Eu am încercat de mai multe ori această metodă și mi s-a părut mult prea obositoare.
2. Nu uita să planifici și să faci recomandări
Fotografia de nuntă implică mult mai mult decât simpla surprindere a momentelor. Este un domeniu complex, iar o planificare atentă reprezintă fundamentul pentru o experiență cu adevărat reușită. De la primele ore ale dimineții până la ultimele clipe ale petrecerii, fiecare moment trebuie să fie prevăzut, anticipat (pe cât se poate) și gestionat cu grijă pentru a evita stresul și frustrările nedorite.
Planificarea detaliată nu înseamnă doar stabilirea cronologiei, ci și anticiparea potențialelor evenimente nedorite. Fiecare detaliu, de la condițiile meteo la schimbările de program și până la opiniile în contradictoriu a parintilor :) - trebuie să fie prevăzute pentru a minimiza stresul și a menține o abordare relaxată pe tot parcursul evenimentului.
Oferă recomandări clare și utile, bazate pe experiența ta (iar dacă nu ai încă experiență, fă-ți o listă de recomandări din experiența altor fotografi mai avansați). Comunică deschis cu mirii pentru a înțelege așteptările lor și pentru a le oferi direcții clare ce țin de organizare. Toate aceste lucruri vor contribui la construirea încrederii, iar mirii vor fi mai dispuși să te asculte și să îți urmeze sfaturile.
Cu un program bine realizat oamenii vor fi mai relaxați în ziua nunții, asta înseamnă reușită pentru tine, atât pe moment, cât și ca marketing în brandul pe care-l reprezinți. Știu că poate părea o povară pentru tine pe moment, știu că-ți va mânca 2-3 ore o întâlnire înainte de nuntă pentru a planifica aceste detalii, dar sunt lucruri pe care le recomand din suflet, acțiuni din care îți vei trage meritele ulterior.
Vezi aici un material gratuit în care explic pas cu pas toate aceste detalii: https://photomasters.ro/curs/ce-e-important-atunci-cand-fotografiezi-o-nunta/
3. Nu edita excesiv
Aceasta este o regulă de aur în fotografia de nuntă, mai ales pentru cei aflați la început de drum. Într-adevăr, este tentant să aplici toate tehnicile învățate și să experimentezi cu efecte spectaculoase, dar există un subtil echilibru pe care trebuie să îl găsești pentru a păstra autenticitatea momentelor surprinse în ziua nunții.
Îți dau acest sfat din propria experiență, am trecut pe acolo si încă mă amuz copios când povestesc și altora experiențele din acea perioadă. Imaginează-ți că foloseam pe un singur eveniment în jur de 5-6 stiluri diferite de editare, preseturi diferite… făceam o shaorma cu de toate :)
Un sfat util este să-ți gasesti un preset favorit (poate unul color și unul B&W) pe care să-l utilizezi constant pentru minim 1-2 ani, iar pe parcurs îți vei da seama singur în ce direcție să-l șlefuiești.
4. Nu subestima importanța videografului
Atunci când intri în această lume a fotografiei de nuntă, este crucial să înțelegi importanța colaborării strânse cu videograful. Acesta nu este doar un participant la eveniment, ci este o prezență esențială, un partener la fel de crucial ca tine, acolo la nuntă.
Privindu-l ca pe o extensie a ta, videograful poate deveni un partener de nădejde, iar o comunicare eficientă între voi doi este cheia pentru a face ca evenimentul să decurgă lin și armonios. În calitatea sa de expert, poate să te ajute să depășești momentele în care îți pierzi inspirația, te blochezi sau nu știi cum să comunici eficient cu clienții.
Indiferent dacă tu ai o experiență mai mare și poți da uneori de un videograf începător sau cu care nu rezonezi ca stil, cert este că o comunicare bună cu acesta este esențială. Dacă nu reușiți să vă înțelegeți reciproc sau să lucrați ca o echipă, acest lucru poate afecta calitatea finală a produselor voastre și atmosfera resimțită de tine pe parcursul întregului eveniment. Privește-l ca pe un partener, îți va aduce un plus semnificativ, atât acolo la eveniment, cât și ca o posibilă colaborare pe viitor.
5. Nu sta pe loc - fă mișcare
În călătoria mea pe acest drum, am învățat că pe lângă multe alte lucruri importante, unul din secretele (sau ingredientele) unor imagini de excepție stă în mișcare, în schimbarea constantă a perspectivelor, a unghiurilor din care privesc un subiect.
Eu sunt o persoană introvertită de fel. Acum când stau și privesc în urmă, îmi amintesc că mă simțeam mereu bine să stau în zona mea de confort. Foloseam obiective cu focală variabilă, un 24-70 mm sau 70-200 mm și încercam să surprind momentele rămânând pe loc. Practic eram ca la vânătoare.
Cu trecerea timpului și cu acumularea de experiență, am descoperit că una din cheile pentru a crea imagini cu adevărat remarcabile este mișcarea. Am început să mă deplasez, să schimb unghiurile și să explorez diverse perspective. Trecerea la obiective fixe a fost un moment crucial în evoluția mea ca fotograf. Am simțit brusc o creștere semnificativă în creativitatea mea, iar cadrele mele au început să primească o cu totul altă apreciere.
Explorarea constantă și o simpla schimbare de perspectiva nu doar că adaugă varietate și profunzime fotografiilor tale, dar îți și stimulează creativitatea. Acest proces nu numai că m-a ajutat să cresc valoarea produsului meu dar m-a ajutat să-mi descopăr propriul stil.
Pentru a ințelege importanța acestui sfat, îți recomand un curs gratuit din care sa poți trage propria concluzie - https://photomasters.ro/curs/cum-documentezi-o-nunta-live