Când am început călătoria mea în lumea fotografiei, am fost copleșit de numărul aparent infinit al regulilor de compoziție și tehnici pe care trebuie să le înțeleg și să le aplic. În timp, am descoperit că anumite reguli de compoziție, deși par banale la prima vedere, au puterea de a transforma radical modul în care percepem și surprindem lumea din jur.
În acest articol, vreau să împărtășesc cu voi cele cinci reguli simple și aparent banale, dar fundamentale, care mi-au schimbat viziunea în fotografie și care m-au ajutat să-mi creez propria rampă de lansare ca brand.
Regula treimilor + spațiu liber
Regula treimilor este probabil una dintre primele lucruri pe care le înveți ca fotograf, dar importanța ei nu poate fi subestimată deloc. Plasarea subiectului în conformitate cu liniile imaginare care împart cadru în treimi adaugă echilibru și interes vizual fotografiei tale.
În plus, dacă lași un spațiu liber în direcția în care subiectul tău se uită sau se mișcă poate spori acel sentiment de dinamică și anticipație în fotografia ta. Doar aplicând această regulă vei putea observa o îmbunătățire substanțială adusă fotografiilor tale dar și în workflow-ul tău atunci când ajungi să le editezi. Va fi mult mai simplu și de impact.
Simetria + echilibru
Simetria, în special în fotografie, poate fi hipnotizantă. Găsirea echilibrului între elementele din cadru prin utilizarea simetriei adaugă un sentiment de armonie și frumusețe. În același timp, echilibrul nu trebuie să însemne neapărat simetrie perfectă. Echilibrul poate fi atins și prin distribuirea echitabilă a greutății vizuale a elementelor din imagine. Poți folosi fie un element care sa echilibreze imaginea, cum ar fi o reflexie.
Liniile care conduc spre subiect
Utilizarea liniilor pentru a ghida ochiul privitorului către subiectul principal este o tehnică foarte puternică pe care îți recomand să o folosești. Fie că sunt drepte, curbe sau chiar abstracte, liniile pot adăuga adâncime și perspectivă, conducând privirea spre punctul focal al compoziției tale. Sunt sigur că poți găsi astfel de linii în aproape orice circumstanță, important este să le ai în minte și să nu uiți de ele.
Orizont drept + sus/jos
Menținerea orizontului drept este esențială pentru a evita distragerea atenției și pentru a oferi fotografiilor tale un aspect profesionist. Plasarea orizontului în altă parte decât în mijlocul cadrului poate, de asemenea, adăuga interes vizual și face compoziția mai dinamică.
Personal, evit să poziționez linia orizontului la mijloc în fotografiile mele și urmăresc ca orizontul să fie drept. Această corecție se realizează cel mai simplu ulterior în editare, dar este important să lași suficient spațiu pentru un eventual crop atunci când realizezi fotografia, pentru a nu tăia din elementele principale. Desigur, o poți face și direct din aparat, urmărind liniile de ghidaj.
Încalcă reguli uneori
Creativitatea în fotografie vine adesea din experimentare și îndrăzneala de a merge împotriva convențiilor stabilite. Am experimentat pe parcursul timpului postând fotografii care încălcau anumite reguli clasice și care au avut un impact mare asupra privitorului. Nu este necesar să o faci prea des, dar uneori e bine să experimentezi diferit față de ce zic alți oameni prin workshop-uri sau cărți.
Acestea sunt propriile mele reguli reinterpretate și sunt sigur că în cărțile de specialitate sunt cel mai probabil expuse diferit, dar sunt modul meu simplu de a explica. Vă recomand să urmăriți compoziția în fotografiile voastre pentru a vă crea un stil care să vă aducă rezultate. Deși aceste reguli pot părea la început banale sau prea simple, ele reprezintă fundamentul pe care am construit portofoliul meu și am reușit să-mi atrag clienții pe parcursul anilor și să-mi transform această pasiune într-un stil de viață.
Îți urez succes în tot ceea ce faci!