În cei peste 15 ani de când mă aflu în lumea fotografiei de nuntă, am avut privilegiul de a documenta peste 400 de povești, fiecare cu unicitatea sa. Prin „încercare și eroare” (aceasta a fost metoda mea - pe care nu o recomand neapărat, căci cere mult timp și energie), am ajuns să îmi dau seama că succesul în a surprinde momentele unice stă nu doar în talentul, pregătirea tehnică sau în ochiul fotografic, ci și în alegerea echipamentului potrivit.
Astăzi, vreau să împărtășesc cu tine topul meu personal al obiectivelor esențiale în fotografia de nuntă (și mai precis focalele recomandate și mai puțin brandurile). Îți prezint acele "must-have-uri" care nu ar trebui să lipsească din trusa niciunui fotograf de nuntă. Menționez că au trecut prin mâna mea la evenimente cam toate obiectivele posibile, de la 10 mm fisheye și până la 300 de mm, le-am testat în condiții diverse și am ajuns la câteva concluzii.
Dintre toate aceste focale, pot recomanda următoarele:
Obiectivul de 20 mm
Un unghi larg, cum este cel de 20 mm, este perfect pentru a surprinde detaliile în locațiile mai ample și unde sunt grupuri mari de oameni. Ideal pentru fotografiile din biserică sau în momentele cele mai energice de la petrecere, acest obiectiv îți permite să cuprinzi emoția trăită, iar ulterior să completezi cu ajutorul altui obiectiv povestea din spate, aducând detaliile mai mici în prim plan, care să ducă privitorul către esența acelui moment.
Cu 20 mm, îmi doresc să introduc cititorul în poveste, pregătind scena pentru detaliile mai intime.
Nu văd necesitatea unei lentile mai largi de atât în fotografia de eveniment, cu toate că am testat diverse lentile și mai largi, începând de la 10 mm fisheye. Ideal este să combini această focală cu una mai tele (de exemplu un 50 mm) pentru a reda povestea într-o manieră în care să eviți ca privitorul să se plictisească.
Dacă nu ai la îndemână un alt obiectiv pe moment, îți recomand să te miști mult, să te apropii de subiect, în acest fel să reușești să creezi o poveste mai dinamică (în general aceste obiective mai wide au și o distanță minimă de focus destul de mică și reprezintă un avantaj). Niciodată nu mi-au plăcut înșiruirile de fotografii trase toate cu o lentilă wide. Aceasta este strict opinia mea personală.
Concluzionând, dacă vrei să-ți adaugi în trusă o lentilă wide, focala de 20 mm mi se pare ideală.
Obiectivul de 35 mm
În universul nesfârșit al obiectivelor prezentate către fotografi, mai ales a celor de nuntă (unde simți că fiecare are locul lui), există să zicem așa o lentilă „erou” care se distinge în primul rând prin versatilitate: focala de 35 mm.
De ce 35 mm? 35 mm reprezintă echilibrul perfect cu care poți surprinde agitația vastă din cadrul unei nunți și intimitatea cadrelor ce deseori se întâmplă sub nasul tău ca fotograf. Acest obiectiv îți permite să te apropii suficient de subiecții tăi pentru a surprinde acea emoție dorită dar și detaliile fine, fără a distorsiona realitatea sau a invada spațiul personal al oamenilor (așa cum uneori există tendința de a o face cu 20 mm sau o lentilă mai wide).
Este un obiectiv care, prin natura sa, încurajează povestea, încurajează să documentezi, oferindu-ți libertatea de a explora și de a crea imagini care parcă vorbesc. Ani mulți această focală a fost favorita mea (indiferent că a fost Nikon, Sigma sau alte branduri).
De ce este dificil de fotografiat la o nuntă? :)
Pentru că fiecare moment este încărcat cu o energie aparte ce poate deveni poveste pentru generațiile care urmează iar acest fapt induce și o presiune pe umerii tăi ca fotograf (sau cel puțin așa ar trebui să fie - dacă nu, înseamnă că ești prea relaxat :D).
Din punctul meu de vedere, al omului care a fotografiat peste 400 de evenimente, două lucruri fac cu adevărat specială focala de 35 mm. O dată capacitatea sa unică de a spune o poveste, oferind o perspectivă care este aproape de cum vedem lumea cu ochii noștri. Acesta creează o conexiune instantanee între subiect și privitor, transformând fiecare fotografie într-un fel de mașină a timpului, iar al doilea lucru este siguranța pe care o primești atunci când utilizezi această focală.
Dacă ar fi să merg la un eveniment (fie nuntă, botez, corporate sau orice altceva) și ar trebui să aleg un singur obiectiv în trusă, acesta ar fi 35-ul. Cu el te simți în siguranță indiferent de context, că ai agitație, că ai de realizat portrete sau fotografii de grup, să creezi dinamică sau chiar să detaliezi lucrurile, că ai lumină suficientă sau nu (fac referire la spațiile din interior, nu la bezna din noapte), aceasta este focala cu care te poți descurca fără probleme.
Fiecare fotograf are stilul său unic, dar 35-ul rămâne un punct comun de întâlnire, un instrument care deschide posibilități infinite de a povesti un moment, indiferent de stilul pe care-l abordezi. Aș putea spune multe despre 35, dar aș încheia că acest obiectiv ne îndeamnă spre mișcare, spre dinamism, ne ajută să creștem ca fotografi, ne obligă să ne dăm interesul. Deci da, precum ți-ai dat seama deja, recomand cu căldură această focală, indiferent de brand și buget.
Obiectivul de 50 mm
Te-ai gândit vreodată de ce, într-o lume plină de tehnologie avansată și obiective extrem de sofisticate, simplul obiectiv de 50mm continuă să fie o alegere atât de populară și iubită de fotografi? Ei bine, acest obiectiv este și preferatul meu (l-a detronat acum câțiva ani pe apreciatul 35 despre care ți-am povestit mai sus).
Când îți așezi ochiul pe vizorul camerei, obiectivul de 50mm îți permite să vezi lumea într-un mod unic. Nu este nici prea îngust, nici prea larg, ci exact cum ar vedea ochiul tău scena din fața ta. Acest lucru te ajută să creezi imagini care rezonează puternic cu privitorul, pentru că redau realitatea într-un mod autentic și direct.
Unul dintre marile avantaje ale acestui obiectiv este capacitatea de a te apropia de subiecții tăi fără a-i face să se simtă invadați. Acest lucru este esențial, mai ales în fotografia de nuntă, unde vrei să surprinzi emoții pure. Cu un 50 mm poți să te infiltrezi în mulțime, să surprinzi zâmbete, lacrimi de fericire și priviri pline de emoție, toate menținând o distanță confortabilă care să-ți permită să nu deranjezi prin prezența ta.
Pentru mine, obiectivul de 50mm este incredibil de versatil. Îmi permite să mă mișc liber, și să mă adaptez rapid la schimbările de perspectivă, de la cadre largi la detalii fine, fără a fi nevoit să tot schimb obiectivul. De asemenea îmi place mult că mă forțează să mă mișc, să schimb perspectiva constant, să fac mișcare și prin acest proces îmi găsesc mereu inspirația de moment.
Ca încheiere, a alege să fotografiezi cu un obiectiv de 50mm nu este doar o decizie tehnică, ci una profund personală. Este o declarație pe care ți-o faci despre modul în care alegi să vezi și să interpretezi evenimentul pentru care ai fost ales să fotografiezi. În acest moment folosesc un 50 mm de la Sigma Art cu f1.4 și mi se pare un obiectiv fantastic raport calitate/preț/performanță (recomand să fii atent la alegerea acestui obiectiv, sunt unele variante care îți pot da bătăi de cap cu focusul, eu am nimerit și obiective ok și mai puțin ok - ideal ar fi să-l testezi pe aparatul tău înainte de a-l achiziționa).
Obiectivul de 105 mm
În stilul de fotografie pe care-l practic mi-am dorit dintotdeauna să găsesc o soluție ideală pentru a putea surprinde portrete și momente emoționante fără a fi observat.
Am testat tot ce am putut găsi, de la 85, 105, 135, 200 și chiar 300 de mm.
Îmi aduc aminte prima oară când am pus mâna pe un obiectiv de 105mm, mai precis pe Nikon 105 mm f1.4 . A fost o revelație, o schimbare de paradigma în felul meu de a fotografia. Dacă îți place fotografia de portret și se întâmplă să tragi cu Nikon, atunci îți recomand cu drag acest obiectiv.
Calitatea imaginii pe care o oferă este pur și simplu uluitoare. Sharpness-ul este foarte bun, fiecare detaliu este surprins cu o claritate impecabilă, făcând fiecare portret să iasă în evidență. Și apoi, bokeh-ul... Ah, bokeh-ul! Este atât de cremos, încât subiectul tău pare să plutească, desprins de realitatea în care se află pe moment. Este un efect care adaugă o dimensiune magică fiecărei fotografii.
Am citit multe despre acest obiectiv înainte de a-l cumpăra, am căutat pe bloguri și am urmărit teste realizate de alți fotografi. Toți vorbeau despre calitățile sale excepționale în materie de portrete și fotografie de eveniment. Dar nimic nu m-a pregătit pentru impactul real pe care l-a avut asupra mea atunci când am pus până pe el și am început să lucrez.
Ca focală, este destul de echilibrată. Îl pot utiliza cu succes atât în interior (în spații ceva mai largi), cât și exterior. Dintre 85, 105 și 135, eu aș alege întotdeauna obiectivul de 105 mm. Este cel mai echilibrat, nici prea tele, nici prea wide. Trag cel mai des cu el în biserică la evenimente și la petrecere.
Este scump. Ca o glumă, plătești 100 de lei/mm :) Dar își merită fiecare leu dacă ai bugetul de a duce până acolo investiția. Din păcate alte variante de 105 nu am testat și nu îmi pot da cu părerea, dar îți recomand să testezi această focală înainte de a face o alegere (iar dacă ești pe Nikon, e musai să îl studiezi).
Mențiune specială - Obiectivul 70-200 mm
Această focală merită o mențiune.
Zic asta pentru că nu o mai folosesc atât de des, deoarece acest gen de obiectiv este destul de greu de cărat la un eveniment și-mi dă dureri de spate (probabil am mai și îmbătrânit). În trecut, era nelipsit de la mine din geantă. Cu toate că nu-l mai folosesc decât rar, este singurul obiectiv pe care-l țin în dulap și îmi este greu să-l pun la vânzare.
Dacă nu ai probleme cu greutatea, atunci această focală este fantastică. Este poate singurul obiectiv zoom pe care să-l recomand cu drag (eu fiind fan, după cum ai observat deja, al obiectivelor cu focală fixă). În trecut (când nu mă luptam cu durerile de spate) îl utilizam foarte des.
Chiar dacă nu este atât de luminos față de obiectivele fixe pe care le utilizez (în general această focală vine cu o diafragmă de 2.8), este o focală foarte versatilă. Este foarte util în fotografia de eveniment (mai puțin în interior unde atât focala cât și luminozitatea nu sunt punctele forte), dar și în fotografia de portret, spot, fotojurnalism.
Fiind un obiectiv destul de mare, când eram mai la început îmi plăcea mult că atrăgeam atenția cu el și oamenii veneau la mine și intrau în vorbă cu mine, punând întrebări despre ce obiectiv folosesc (ajută practic la socializare, mai ales dacă ești introvertit/ă ca mine). Ca o glumă, circula o vorbă că această focală te ajută să agăți gagici... ce să zic, pe mine nu m-a prea ajutat :))
Sper că toate detaliile pe care le-am scris mai sus să te ajute, să te inspire și să-ți facă drumul mai ușor în alegerea obiectivelor. Mie mi-a fost foarte greu, mai ales la început, am pierdut foarte mulți bani investind în obiective pe care le vindeam după câteva utilizări, ajungând la decizia că nu sunt potrivite pentru mine și de cele mai multe ori ajungeam la această concluzie din cauza focalei acestora, nu din alte considerente tehnice. Din acest motiv am creat acest articol, pentru a te ajuta pe această direcție.
Probabil am schimbat cel puțin 25 de obiective pe parcursul timpului. Da, știu, sunt multe, dar sper ca tu să nu ai parte de acest proces lung și anevoios :)
Succes în tot ceea ce-ți propui să realizezi!